Címlap Intézményeink Lakóotthon
Benjámin Lakóotthon
2009-től működő intézmény 12 fő halmozottan sérült, fiatal felnőttnek nyújt családias jellegű tartós bentlakásos ellátást ápoló-gondozó célú lakóotthonként. A lakóotthonban élő fiatalok hétköznap délelőttönként az ERPSZ munkatársainak bevonásával - egyéni, illetve csoportos - fejlesztő foglalkozásokon ( zene-, fény-, lovas-, művészet terápiák ) vesznek részt, melyek képességeikhez mérten, egyénre szabott fejlesztési terv alapján zajlanak. A nap további részében és hétvégéken közösségi programokon (kirándulás, színház, mozi, egyházi alkalmak) való részvétellel, egymásra való odafigyeléssel alakulunk közösséggé, mert nem csupán egy szociális intézmény, hanem otthon szeretnénk lenni, ahova jó hazajönni, ami békét, nyugalmat kínál az itt élők számára.


Támogatókat keresünk

E-mail Nyomtatás PDF

Támogatókat keresünk a lakóotthon azon ellátottjai számára, akiknek családi, anyagi háttere nem teszi lehetővé az ellátásuk fedezésére megállapított díj befizetését, ezzel veszélyeztetve lakóotthoni jogviszonyukat. Nem szeretnénk senkit elküldeni, így arra jutottunk, ha a hozzátartozók nem tudják  felvállalni ezt a kötelezettségüket, próbálunk jókedvű adakozókat találni, akik ezen személyek helyett havonta 15.000.-ft/fő összeggel támogatnák őket.

Jelenleg 4 ilyen lakó van, de közülük 2 helyzete a legégetőbb.

Támogatás befizethető
- készpénzben: Kiskunhalasi Református Egyházközség Lelkészi Hivatalának pénztárába
- átutalással a 10300002-45900181-00003285 sz-ú bankszámlaszámra
mindkét esetben kérjük feltűntetni: "lakóotthon adomány"

 

Minden támogatást hálásan köszönünk

 

Mi történt velünk mostanában?

E-mail Nyomtatás PDF
A 2011-s évben a januári hideg, szürkeség ellenére igyekeztük színesebbé, vidámabbá tenni a mindennapjainkat.
Az első sétánk a művelődési házba vezetett, ahol megtekintettük azt a kiállítást, amelyben megemlékeztek a II. második világháborúról képekben. A téli hideg ellenére igyekeztünk minél több időt tölteni a szabadban.
A január végi névnapi, születésnapi bulit is megtartottuk.

A február a farsangi készülődésről szól, csodálatos jelmezek születtek.
Bővebben...
 

Kunfehértói táborozás

E-mail Nyomtatás PDF
A Benjamin Lakóotthon fiataljaival augusztusban négy szép napot töltöttünk el Kunfehértón.
A tábor helye egy modern, akadálymentesített tanya volt. Lakóinknak ez nagyon fontos, hogy saját maguk tudjanak közlekedni. Sok-sok lehetőséget nyújtott a hatalmas tér, ami fákkal vett minket körül. Nyugalom, csend,  és csak a madarak csicsergése hallatszott  egész nap.
Bővebben...
 

Levél a Cédrustól

E-mail Nyomtatás PDF
  Nagy várakozás után örömmel készültünk Hozzátok. Különös gonddal állítottuk össze műsorunkat számotokra, érdekes gondolatokkal és énekekkel.
  Odaérkezvén már a kapuban fogadtatok minket. Ebédlőtökbe belépve vacsoráztunk Veletek. S utána az egyik társatok, Laci idegenvezetésével megnéztük lakóotthonotokat. Mindannyiunk tetszését elnyerte az épületetek modern, újszerű, praktikus elrendezése. Legelőször a munkaszobátokat láthattuk, épp az adventi díszeket készítettétek, eladásra. Diszkó-szobátokat is felfedezhettük, melyet Ti fényszobának neveztetek. Végül az imaszobába érkeztünk, amelyet pihenőszobaként is használtok. Jó volt látni az egymás iránti és az irántunk való segítőkészségeteket.
Építő gondolatokkal és többnyire ismerős dalokkal készültünk Nektek. Elámultunk, milyen lelkesen bekapcsolódtatok énekünkbe. Előadásunk végén egy kis kötetlen beszélgetést folytattunk Veletek, sok nevetéssel. 
  Úgy látjuk, nagy hatással volt Rátok ez a látogatásunk, mi is élményekkel telve jöttünk haza. Jól éreztük magunkat Nálatok. Köszönjük a vendéglátást!


              Orosházi Tünde, Bajor Bernadett, Thuma Zoltán
                                            Cédrus, FONI

 

Bárkás ünnep

E-mail Nyomtatás PDF
A bajai évforduló után egy héttel egy újabb születésnap megünneplésére voltunk hivatalosak Dunaharasztiba, ahol a Bárka Közösség nagykorúvá válását, fennállásának 18.évfordulóját ünnepelhettük a közösség régi és új tagjaival, barátaival.
A közösség egyik lakóotthonában ebéddel vártak bennünket. Ezt követően a rendezvényházban kezdetét vette az ünnepség a magyar Bárka Közösség alapítójának visszaemlékezésével, áhítatával. Az este során sok szép zenét hallottunk a budapesti Szociális Nővérek előadásában. Majd a közösség motoros barátainak beszámolója következett az elmúlt motoros napokról, és átadták ajándékaikat és egy nagy tortát, amiből mindenkinek bőségesen jutott. De a legizgalmasabb az volt, hogy a motorosok felvonulását megnézhettük, és a hozzá értők ( és a  hozzá kevésbé értők is ) megcsodálhatták a jobbnál jobb „mocikat”.
Az este táncházzal folytatódott, és salsa tánc tanulással zárult, melyen lakóotthonunk Tamása magabiztosan lépett fel, és táncoltatta volna meg a táncot tanító hölgyet, ha ő megelégedett volna Tamás tánc tudásával. Így maradt neki a többiekkel való együtt mozgás tanítványként.
Jó hangulatban, jól lakottan indultunk haza. Örülünk, hogy együtt ünnepelhettünk a bárkásokkal, és reméljük, hogy mi is eljutunk majd a nagykorúság állapotába.

 

Meglátogattuk a Tarka-Barka Lakóotthont

E-mail Nyomtatás PDF
Nincs olyan hónap, hogy ne okozzon izgalmakat a Benjámin Lakóotthon fiataljainak életében valamilyen nagyszerű program. Ilyen nap volt november 7-e is, hisz egy kedves meghívásnak kellett eleget tenni. Baján a Tarka-Barka Lakóotthon létrejöttének 10. évfordulóját ünnepelték az ott élő fiatalok és az egyházközösség. Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, igaz nem mentünk ismeretlen helyre, mert már a lakókkal és a gondozóikkal többször találkoztunk. A szombat délutánt és estét betöltő programokon jól éreztük magunkat, betekinthettünk az ott élők életébe és sok biztatást kaptunk, hogy mi is el fogjuk érni ezt a "kort", ha összetartóak leszünk. A lakók műsorral és ajándékokkal készültek az oda látogatóknak. Meghívták azokat a dolgozókat, segítőket is, akik az elmúlt időszakban "építették" otthonukat és "ápolgatták" lelküket, segítették életüket. Bemutatták dolgos hétköznapjaikat és az elmúlt évtized búját és örömeit. Fantasztikus hangulatban zajlott a visszaemlékezések felelevenítése és az ajándékok átadása. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, a mozgalmas nap után fáradtan, de a jövőre nézve bizakodva tértünk haza kedves barátainktól. Köszönjük, hogy ott lehettünk.
 

Hálaadó ünnepség

E-mail Nyomtatás PDF
„ Adjatok hálát az Istennek, mert jó, mert örökké tart szeretete „ ( Zsolt.106,1.)

Hálaadó ünnepségre gyűltünk össze 2009. október 3-n, szombaton a gyülekezeti házba lakóotthonunk 1 éves évfordulója alkalmából. Együttlétünket istentisztelettel kezdtük, ahol Édes Árpád gyülekezetünk lelkipásztora szolgált igei üzenettel, és Vincze József presbiter erre az alkalomra készült versét mondta el.
Ezt követően Bíró Anikó lakóotthon vezető  beszámolóját hallottuk-láttuk a lakóotthon eltelt 1 évéről. Ebből idézünk:
Bővebben...
 

Nálunk járt a Mikulás

E-mail Nyomtatás PDF
Péntek reggel izgalmas készülődés, sietős reggeli előzte meg a Mikulás érkezését. Egy-egy ablakban várakozással teli gyermekszemek bukkantak fel. A Mikulás és krampuszai a Gyerekház és Lakóotthon minden csoportját végiglátta.. A gyerekek közül néhányan saját  rajzaikkal, mások versekkel kedveskedtek a Mikulásnak. Ő pedig örömmel hallgatta a gyerekek és fiatalok énekeit mielőtt kiosztotta az édességekkel teli csomagokat. Mindenkihez volt néhány biztató, dicsérő szava.
Reméljük, hogy ígéretét megtartja, és jövőre is meglátogat bennünket.
A délelőtt folyamán a Felsővárosi Általános Iskola diákjai – immár 2.alkalommal – műsorral kedveskedtek intézményeink lakóinak.


2009. novemberében 8 éves lett a Benjámin Gyermekház. A 8 év történetéről készült információs füzet megtekinthető a www.benjamin.halas.hu honlapon.

 

Lakóotthon - Szülői szemmel

E-mail Nyomtatás PDF
Először talán egy rövid bemutatkozással kezdeném, hogy miért is örültünk A Benjámin Lakóotthon kialakításának. Egyetlen gyermekünk, Diána l9 éves, központi idegrendszeri károsodott, szinte teljes ellátásra szoruló leányzó. Születésekor még nem tudtuk,hogy milyen fejlődési problémák elé nézünk, csak növekedésével rajzolódott ki számunkra, óvónői, tanítói és fejlesztői előtt, hogy ő mindig segítségre szorul élete során. Több intézményt megjártunk szakértők javaslatára, és végül visszakerültünk ide Kiskunhalasra a Pedagógiai Szakszolgálathoz lakóhelyünkre. A véletlen folytán azok a gyermekek közé, akikkel Dia már óvodás kora óta együtt nevelkedett.
Bővebben...
 


Oldal 1 / 2

Főmenü