Címlap Hírek Szakmai tanácskozás Kiskunhalason

Szakmai tanácskozás Kiskunhalason

E-mail Nyomtatás PDF
A Kiskunhalasi Református Egyházközség 2009.február 26-án szakmai tanácskozást szervezett a fogyatékkal élő személyek  ellátását végző szociális intézmények– kiemelten lakóotthonok -  szakemberei számára. A tanácskozás megszervezését az egyházközség fenntartásában működő 12 fő halmozottan sérült fiatal felnőtt ellátását biztosító ápoló-gondozó célú  lakóotthon 2009.február 16-i elindulása motiválta.
A délelőtt folyamán előadásokat hallhattak a résztvevők, délután szekciókban folytatódott a tanácskozás.
Bödecs Pál elnök-lelkész megnyitóját követően dr.Várnai László Kiskunhalas Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Majd Maruzsenszki Ernesztina az Egységes Református Pedagógiai Szakszolgálat igazgatónője számolt be a Kiskunhalasi Református Egyházközség Benjámin Lakóotthona létrejöttének előzményeiről, a Szociális – és Munkaügyi Minisztérium által kiírt pályázati program megvalósulásáról.
Ezt követően Czibere Károly a MRE Szeretetszolgálati Irodájának vezetője „A lakóotthonok fenntartása/fenntarthatósága egyházi intézményeinkben” címmel tartott előadást, melyben kitért azokra a nehézségekre, melyekkel az intézményfenntartóknak szembe kell nézniük.
Ezután dr.Márkus Eszter gyógypedagógus beszélt a halmozottan sérült, súlyosan mozgáskorlátozott fiatal felnőttek fejlesztéséről, lehetőségeinkről ezen a területen.
Ebéd után Balázs Anita a Bárka Alapítvány Lakóotthonának vezetője „Lakóotthoni ellátás másképpen„ címmel számolt be közösségük munkájáról, ahol keresztény szellemiségben élnek együtt sérültek és segítőik. Ők voltak az elsők, akik Magyarországon lakóotthont létesítettek, így nagy tapasztalattal rendelkeznek ezen ellátási formáról.
Ezt követően 3 szekcióban folytatódott a munka:
-    lakóotthon működtetés nehézségei, ahol leginkább a fenntarthatóság kérdéseivel foglalkoztak
-    lakóotthonok aktuális szabályozása, mely dr.Gazsi Adrienn jogász  prezentációjával kezdődött, és a felmerült kérdésekre kaphattak választ a jelenlevők
-    lakóotthoni ellátásban részesülők fejlesztési lehetőségei, ahol a résztvevők megosztották egymással az intézményeikben folyó fejlesztések tapasztalatait., eredményeit
Majd a szekciók képviselői beszámoltak a saját szekciójukban  elhangzottakról, végül Bödecs Pál zárta a szakmai tanácskozást.
Szakmailag nagyon hasznos információkat kaptak a résztvevők a nap folyamán, és szervezőként is úgy értékeljük, hogy egy  igen informatív, szakmai kapcsolatokat erősítő program volt, amit folytatni szeretnék, folytatnunk kell, hogy minél színvonalasabb szakmai munkát végezhessünk a gazdasági helyzet nehézségei ellenére is.

Módosítás dátuma: 2009. augusztus 30. vasárnap, 14:48  

Főmenü


Imádkozzunk együtt!

Ma HÉTFŐN - Köszönjük meg, hogy van munkánk és munkaképesek vagyunk! Könyörögjünk a munkanélküliekért, s a munkanélküliség megszűnéséért, munkánk eredményességéért, s azokért, akik már nem tudnak dolgozni.